Χωριά Αργιθέας

 Οι 60 μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ο αριθμός αυτών όμως κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται και ανέρχεται σε 350 άτομα.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μολεντζικό και Παλαιοχώρι. Σήμερα στην Καλή Κώμη διασώζονται ένας ενδιαφέρων νερόμυλος που λειτουργούσε μέχρι το 1996 και πετρόκτιστα σπίτια, ηλικίας πάνω από 100 χρόνων. Υπάρχουν και δύο πεζογέφυρες.

Ο επισκέπτης αξίζει να δει την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, που χτίστηκε το 1917, με το αξιόλογο τέμπλο της. Άλλες εκκλησίες είναι της Παναγίας, του Αγ. Κων/νου και του Αγ. Δημητρίου.

Οι τέσσερις πηγές του χωριού δροσίζουν και ξεδιψούν με το γάργαρο νερό τους τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πρόκειται για την πηγή «Τόσκα» με πρόσβαση από μονοπάτι, την πηγή «Ιτιά» πάνω στον κεντρικό δρόμο, την «Πούρια» επίσης από μονοπάτι και την πηγή «Λάβρος» στο δρόμο Καλής Κώμης-Ανθηρού. Στο χωριό υπάρχουν οι βρύσες «Ιτιά», «Βρυσούλα», «Τόσκα», «Λεπτοκαρούλα». Τα ποτάμια της περιοχής είναι ο Πλατανιάς και το Κρανιώτικο. Από τις γύρω κορυφές, «Μπότση», «Καλατόρι», «Καυκιά» και «Σταυρό» η θέα είναι μαγευτική. Άλλα σημεία με ιδιαίτερη θέα είναι το «Σαμάρι» και η θέση «Μπούτσος» που είναι η ψηλότερη κορυφή του βουνού Μπότση, απ_ όπου βλέπει κανείς πολύ μακριά στους νομούς Τρικάλων-Καρδίτσας-Άρτας και Ιωαννίνων. Αρκετά είναι και τα δάση γύρω από την Καλή Κώμη. Είναι το δάσος «Καλατόρι-Μέγας Κάμπος» και το δάσος «Μαυροράχη-Καφτούρες» με έλατα και οξυές. Όλα τα παρακάτω σπήλαια είναι ανεξερεύνητα: Βουζιά, Παπά του Ρογγί, Βαένι, Ζνάρα, Μπάλα και Φήβα.

Παραδοσιακά πανηγύρια διεξάγονται στις 25/7 (Κοίμηση της Αγ. Άννας) και στις 20/5 στην πλατεία του χωριού, ενώ στις 8/9 (Γενέσιο της Θεοτόκου) στο Περιβόλι. Εκδηλώσεις γίνονται στις 23/8 στο Αρματολίκι, στις 26/10 στον Άγ. Δημήτριο και στις 21/5 στον Άγ. Κωνσταντίνο. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καληκωμητών «Ο Άγ. Νικόλαος» που εδρεύει στην Καλή Κώμη, οργανώνει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό.

 Τα ΦΕΚ Δημιουργίας της Κοινότητας Μολεντζικού Ν. Τρικκάλων

Σύσταση της κοινότητας με την απόσπαση του οικισμού Μολεντζικόν από το δήμο Αργιθέας και τον ορισμό του ως έδρα της κοινότητας. Ο οικισμός Ματιντζικόν ή Μαρτιντζικόν αποσπάται από το δήμο Αργιθέας και προσαρτάται στην κοινότητα.

Αναγνώριση του οικισμού Φτέρη και προσάρτησή του στην κοινότητα Μολεντζικού. Αναγνώριση του οικισμού Κρανιές και προσάρτησή του στην κοινότητα Μολεντζικού.

Αναγνώριση του οικισμού Χαλβάνια και προσάρτησή του στην κοινότητα Μολεντζικού.

Ο οικισμός Μολεντζικόν της κοινότητας μετονομάζεται σε Καλή Κώμη. Ο οικισμός Ματιντζικόν ή Μαρτιντζικόν της κοινότητας μετονομάζεται σε Ελληνικά. Η κοινότητα μετονομάζεται σε κοινότητα Καλής Κώμης.

 Κ. Καλής Κώμης Ν. Τρικκάλων

Η κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της κοινότητας Μολεντζικού.

Ο οικισμός Φτέρη της κοινότητας καταργείται. Ο οικισμός Χαλβάνια της κοινότητας καταργείται. Ο οικισμός Κρανιές της κοινότητας καταργείται.

Η κοινότητα αποσπάται από το νομό Τρικκάλων και υπάγεται στο νομό Καρδίτσης.

Κ. Καλής Κώμης Ν. Καρδίτσης

Η κοινότητα αποσπάσθηκε στο νομό Καρδίτσης από το νομό Τρικκάλων.

Ο οικισμός Ελληνικά αποσπάται από την κοινότητα και ορίζεται έδρα της κοινότητας Ελληνικών.

Αναγνώριση του οικισμού Κρανιά και προσάρτησή του στην κοινότητα Καλής Κώμης

Ο οικισμός Κρανιά της κοινότητας μετονομάζεται σε Περιβόλιον

Ο οικισμός Περιβόλιον αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Αργιθέας.

Ο οικισμός Καλή Κώμη αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Αργιθέας. Η κοινότητα καταργείται.

Η διακύμανση του πληθυσμού από την απελευθέρωση έως σήμερα

ΕΤΟΣ ΑΠ/ΦΗΣ

1889

1896

1907

1920

1928

1940

1951

1961

1971

1981

1991

2001

2011

ΚΑΛΗ ΚΩΜΗ

30

292

350

385

558

897

435

400

253

117

156

311

135

 Στις αρχικές απογραφές τα χωριά Καλή Κώμη και Ελληνικά διαφοροποιούνται στην πληθυσμιακή εξέλιξη ανάλογα με τους οικισμούς που πότε απογραφόταν στα Ελληνικά και πότε στην Καλή Κώμη.