Χωριά Αργιθέας

Πρώτη αναφορά στην πρόθεση 37 της Μονής Δουσίκου του 1530 ως Γλογοβίτσα όπου αναφέρονται τα ονόματα 25 αφιερωτών.

Επόμενη αναφορά στην πρόθεση 215 της Μονής Βαρλαάμ του 18ουαιώνος ως Γλοκοβίτζα όπου αναφέρονται 6 αφιερωτές.

Τελευταία αναφορά στην πρόθεση 421 του Μεγάλου Μετεώρου του 18ου αιώνος ως Γλοκωβίστα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα είναι λιγοστοί -γύρω στους 60-, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε 250. Κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.

Στη θέση «Γκούρα» σώζεται παλιός νερόμυλος που χρονολογείται περίπου το 1870. Τοξωτό πέτρινο γεφύρι συναντάμε στη θέση «Άγ. Μηνάς», από το οποίο περνούσαν παλιότερα όλοι οι δημότες της περιοχής Αργιθέας πριν γίνει ο αυτοκινητόδρομος, καθώς δεν υπήρχε άλλη διάβαση λόγω του ποταμού.

Εκκλησίες - Μοναστήρια: Το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου στο Θερινό, εύκολα προσβάσιμο, διασώζει ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες που χρονολογούνται περίπου το 1850. Ενδιαφέρουσες για τον επισκέπτη είναι και οι εκκλησίες του χωριού.

Το φυσικό περιβάλλον που πλαισιώνει το Θερινό, είναι όμορφο. Η πηγή «Γκούρα» με το άφθονο και δροσερό νερό, βρίσκεται βόρεια του χωριού, ενώ η πηγή «Οξυάς» είναι έξω από τον οικισμό. Πέτρινες είναι οι δύο βρύσες του χωριού. Ο ποταμός «Οξυάς» πηγάζει από τη θέση «Μαλόκεδρα», το μήκος του είναι περίπου (στα όρια του Θερινού) 10 χλμ και καταλήγει στον Αχελώο. Στα νερά του υπάρχουν πέστροφες. Οι κορυφές γύρω από το χωριό προσφέρουν υπέροχη θέα όχι μόνο στα κοντινά μέρη αλλά και σε μακρύτερες τοποθεσίες. Από την κορυφή «Αχλαδιά» του Θερινού σε υψόμετρο 1.850 μ. περίπου, την κορυφή «Καντζέλια» στο ίδιο υψόμετρο και από την κορυφή «Νένα-Καυκιά» σε υψόμετρο 1.800 μ. περίπου, βλέπει κανείς το θεσσαλικό κάμπο, τα χωριά της Αργιθέας και τα χωριά των Τρικάλων. Τρία δάση με την πυκνή τους βλάστηση πλαισιώνουν το Θερινό: το δάσος «Πορνάρια», το ελατόδασος «Κανάλια» έκτασης 200 στρεμμάτων περίπου και το ελατόδασος «Παγάνα», ίδιας περίπου έκτασης.

Του Αγίου Πνεύματος κάθε χρόνο διεξάγεται στην κορυφή του οικισμού παραδοσιακό πανηγύρι. Ξεκινά με θεία Λειτουργία στον ομώνυμο ναό και ακολουθεί διανομή φαγητού σε όλους τους παρευρισκόμενους στο προαύλιο της εκκλησίας, προσφορά των κατοίκων του χωριού. Ακολουθούν χοροί υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας μέχρι αργά το βράδυ. Το Δεκαπενταύγουστο επίσης γίνεται πανηγύρι μέσα στο χωριό.

 ΦΕΚ Δημιουργίας Κοινότητας Γλογοβίτσης Ν. Τρικκάλων

Σύσταση της κοινότητας με την απόσπαση του οικισμού Γλογοβίτσα από το δήμο Αργιθέας και τον ορισμό του ως έδρα της κοινότητας

Η κοινότητα αποσπάται από το νομό Τρικκάλων και υπάγεται στο νομό Καρδίτσης

Κ. Γλογοβίτσης Ν. Καρδίτσης

Η κοινότητα αποσπάσθηκε στο νομό Καρδίτσης από το νομό Τρικκάλων

Ο οικισμός Γλογοβίτσα της κοινότητας μετονομάζεται σε Θερινόν

Η κοινότητα μετονομάζεται σε κοινότητα Θερινού

Κ. Θερινού Ν. Καρδίτσης

Η κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της κοινότητας Γλογοβίτσης

Αναγνώριση του οικισμού Ξηρόκαμπος και προσάρτησή του στην κοινότητα Θερινού

Αναγνώριση του οικισμού Λεύκα και προσάρτησή του στην κοινότητα Θερινού

Ο οικισμός Λεύκα αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Αργιθέας

Ο οικισμός Ξηρόκαμπος αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Αργιθέας

Ο οικισμός Θερινόν αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Αργιθέας

Η κοινότητα καταργείται

Η διακύμανση του πληθυσμού από την απελευθέρωση έως σήμερα

 ΕΤΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

1889

1896

1907

1920

1928

1940

1951

1961

1971

1981

1991

2001

2011

ΘΕΡΙΝΟ

112

201

169

247

212

248

250

239

210

145

69

185

79